Si comprehendis non est Deus

Už jsem opravdu Izidor

31. 3. 2008 1:34
Rubrika: noční zápisky | Štítky: noc

Ano, už je to tak... V posledních dnech se mi stalo několik věcí... Jak je vidět z fotek v mém profilu, na Velikonoce jsem byl na Vesmíru. Všichni tam furt mluvili o tom, že si budou psát přes signály, že to nevadí, že se loučí, tak mě to nějak nepřímo nakoplo, že jsem se po více než půl roce znovu přihlásil. Ano, už je to tak.

Ano, už je to tak. Před chvílí jsem založil tento blog. Proč, když mám blog na svých stránkách, který zeje dlouho beze změny? Těžko říct, důvod vám nesdělím. Každopádně název "psáno naslepo" je více nž vypovídající, protože bych chtěl opravdu vše, co sem písu, psát opravdu poslepu a naslepu. Ano, už je to tak. Berte to jako jistý druh experimentu jednoho človíčka, sám jsem zvědav, kam duch zavane mé příspěvky. 

A to je další věc, o které se chci hned napoprvé rozdělit - Ano, už je to tak, před pář hodinami jsem se stal již oficiálně Izidorem, a Augustinem k tomu. By jsem confirmován, posílen, byl na mě vlit Duch svatý ve svátosti biřmování, již jsem přijal z rukou kardinála Vlka v kostele sv. Salvátora. Po dlouhém přemýšlení jsem zvolil tato dvě možná nezvyklá jména... Izidora jsem si tím vpodstatě legizimizoval, byl mým osobním patronem již dlouho, vpodstatě od té doby, co jsem zjistil, že jsem se narodil na jeho svátek. Postupně jsem zjistil, že Izidorové v kalendáři jsou dva, Izidor Sevilský a Izidor Madridský, v jehož svátek jsem se narodil - prostý rolník, neuměl číst ani psát. Zato Izidor Sevilský žil na přelomu 6. a 7. století, je to učitel církve, velký vzdělanec, napsal dvacetisvazkové Etymologiae, souhrn všech tehdejších znalostí, díky čemuž byl prohlášen za patrona internetu. Izidor Sevilkský je mi pochopitelně bližší, byť jsem se na jeho svátek nenarodil. Každopádně vzývám o pomoc oba dva, zichr je zichr. Jméno Izidor se mi zalíbilo, že jsem si ho již před lety zvolil jako svou internetovou přezdívku, takže jsem si založil již kdysi web http://izidorova.mysteria.cz - mám tam hlavně své fotografie a poznatky týkající se focení apod. Tam asi budu psát určité promyšlenější myšlenky, sem chci skutečně psát to, co mi v noci před spaním přinese slina na jazyk. Možná je to pro mě určitá forma terapie, byť nevím, z čeho se chci léčit, něco by se ale určitě našlo. A taky drobný experiment, sám nevím, o čem budu psát. 

Ještě na gymplu jsem se totiž naučl psát všemi deseti, měli jsme na výběr buď programování nebo adminu, tedy datlování, jež jsem si nakonec i vybral, udělal jsem určitě dobře, protože umět psát rychle na počítači je v dnešním světě neocenitelná dovednost. Kdysi jsem psal i poměrně bez chyb, teď už tam mám určitě dost překlepů, těžko říct, píšu a budu psát opravdu poslepu. Příjemně si ležím v posteli, noťas na klíně, a datluju blbosti. Lituju toho, kdo to opravdu čte, třeba se ale i někdo najde. Jestli jo, napiš mi to prosím dolů do komentářů. Anebo ne, abych si nemyslel, že mé plácání má nějaký smysl... Anebo jak chceš.

Už jsem toho napsal pro dnešek ažaž, ještě tedy aspoň stručně ke sv. Augustinovi: Magnus es domine et laudabilis valde. Et magna virtus tua et sapientiae tuae non est numerus.  Et laudare te vult homo, aliqua portio creaturae tuae. Homo, circumferens mortalitatem suam, et testimonium peccati sui et testimonium, quia resistis superbis. Et tamen laudare te vult homo, aliqua portio creaturae tuae. Quia fecisti nos ad te et inquietum est cor nostrum donec requiescat in te... Spolu s Ovidiovým epilogem Proměn to je nejúžasnější latinský text, který  znám. Augustin byl prostě borec... Homo sum, nihil humanum a me alienum puto. Credo quia absurdum est. A hlavně - Si comprehendis, non est Deus... Ale Augustin nemá jen skvěle přiléhavé citáty, ale veškeré jeho dílo stojí za přečtení, líbí se mi hlavně, že ve čtvrtém století řešil lautr ty samé otázky, jako řeším já... Chci poznat Boha a sebe, jinak nic (to jsem latinsky nikde nepotkal, to je zvláštní...) - skutečně prahnul po poznání Boha, celý život o to usiloval, ale nakonec stejně prohlásí Si comprehendis, non est Deus. A Credo quia absurdum est. Vivat ignorantia docta!

Tak, a pro dnešek stačí. Beztak mi nerozumíte, lepší to ale už se mnou nebude... Po sobě to zásadně nebudu číst, byť je tam určitě plno chyb. Lepší to už se mnou nebude. Bude hůř... Nebo ne? Kéž na mě Paracletus opravdu spočine a je stále líp. Veni sancte spiritus... Veni sancte spiritus! Gratias ago tibi spiritus sanctus, quia venisti...

Ještě si chci změnit šablonu blogu, abych nebyl tak unifikovaný... Uvidíme, jaká kouzla s tím půjdou udělat, hlavně doufám, že půjdou v CSS použít vlastní obrázky... A "poslepu naslepo" bude asi ještě lepší název. Tak. Pro dnešek už to opravdu stačí. 

 

Krásné čtení :-) 

 

Zobrazeno 1785×

Komentáře

Anéža

ha, quidquid latine dictum sit altum videtur mám napsaný na stužkách...takže juhůů, tomu fakt rozumím....ale jinak asi padá mé učení latiny někam hodně do neznáma...když tak čtu Tvůj blog.... Psát všema deseti bych sice taky chtěla umět, ale už ve dvou prstech se musím pořád opravovat...natož pak v deseti...to bych asi ani nevěděla, co píšu, ale o to teď fakt jistě vím, že Ti úplně mrtě gratuluju k biřmování!!!! To jak s ním naložíš, už je jen na Tobě...i když v Tvém případě bych strach, že se Duch svatý neprojeví, rozhodně neměla....ale nezakládej novou církev:-)) Radši si zvykej na pravidelný spánek!!!

Janinka

Tak jsem si Tvůj příspěvek pročetla (vlastně už oba publikované) a musím říct, že se zájmem. Ve psaní určitě nepřestávej, svoje myšlenky vyjadřuješ velmi, velmi zajímavě. Každopádně děkuji za dosud napsané!

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona